Przepis na orzechowiec 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie żółtej masy marcepanowej
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 200 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło i jajko i zagnieć ciasto.
3. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj na blaszki.
4. Wymieszaj żółtą masę marcepanową z jajkami, cukrem pudrem i mlekiem.
5. Posmaruj ciasta masą marcepanową i posyp orzechami włoskimi.
6. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
7. Pozwól orzechowcom ostygnąć przed podaniem.
Smacznego!