Przepis na orzechowka 📖

Składniki na orzechowkę:

- 1 kg orzechów włoskich
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu 96%
- 1 l wody

Przygotowanie:

1. Orzechy włoskie zmiel na grubo lub posiekaj nożem.
2. Włoż orzechy do słoja lub innego pojemnika o pojemności około 5 litrów.
3. Dodaj cukier i wodę, dokładnie wymieszaj.
4. Wlej spirytus i znów dokładnie wymieszaj.
5. Odstaw orzechowkę w ciepłe miejsce na około 2 miesiące.
6. Raz na kilka dni wstrząśnij słojem, aby składniki się dobrze połączyły.
7. Po 2 miesiącach przecedź orzechowkę przez gazę.
8. Podziel uzyskaną orzechowkę na butelki i odstaw do leżakowania.

Gotowa orzechowka będzie świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy, a także doskonałym prezentem na specjalne okazje.