Przepis na orzeszki pieczone w piekarniku 📖

Przepis na orzeszki pieczone w piekarniku:

Składniki:
- 500 g orzechów (mogą być pełne lub łuskane, dowolne gatunki)
- 2 łyżki masła (rozpuszczone)
- 2 łyżeczki soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Jeśli orzeszki są w łuskach, obierz je. Jeśli są już łuskane, możesz je zostawić w tej formie.
3. Na dużej blasze rozłóż orzeszki równomiernie.
4. Polej orzeszki rozpuszczonym masłem. Możesz użyć pędzelka do równomiernego rozprowadzenia masła na orzechy.
5. Posól orzeszki równomiernie.
6. Wstaw blaszkę z orzeszkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Pamiętaj o regularnym sprawdzaniu i mieszaniu orzechów co kilka minut, aby równomiernie się upiekły.
7. Po tym czasie, wyjmij blaszkę z orzeszkami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Gdy orzechy ostygną, można je podawać. Przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachowały świeżość.

Orzeszki pieczone w piekarniku są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków, sałatek lub jako przekąska. Smacznego!

Podobne przepisy

orzeszki z foremek pieczone w piekarniku
orzeszki pieczone
orzeszki pieczone na gazie
pieczone orzeszki ziemne
dewolaje pieczone w piekarniku