Przepis na pampuchpatelni 📖

Pampuchy patelni to prosty i smaczny przysmak idealny na słodkie śniadanie lub deser. Oto przepis:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- olej lub masło do smażenia
- ulubione dodatki, na przykład: dżem, syrop klonowy, cukier puder, owoce

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajko, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Na patelni rozgrzej trochę oleju lub masła na średnim ogniu.
5. Za pomocą chochliki nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, tworząc pampuchy o średnicy około 7-10 cm.
6. Smaż pampuchy z obu stron na złoty kolor - około 2-3 minuty z każdej strony.
7. Gdy będą gotowe, wyjmij je z patelni i odkładaj na talerz.
8. Powtarzaj czynność, aż ciasto się skończy.
9. Pampuchy możesz podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem, syropem klonowym, cukrem pudrem lub świeżymi owocami.

Smacznego!