Przepis na pizzerinki 📖

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- sos pomidorowy
- ulubione dodatki (np. ser, szynka, pieczarki, papryka)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W innym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj oliwę.
3. Wlej roztwór drożdży do miski z mąką i zagnieć ciasto.
4. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z miski i rozwałkuj na grubość około pół centymetra.
7. Za pomocą foremki lub szklanki wytnij pizzerinki o średnicy około 10 cm.
8. Na każdej pizzerince rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż ulubione dodatki.
9. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza i piecz pizzerinki przez około 10-15 minut lub aż będą lekko zrumienione.
10. Wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

pizzerinki mini pizze
cebularze ala pizzerinki z pieczarkami