Przepis na plendze 📖

Plendza to tradycyjne danie bałkańskie, przygotowywane z pieczonych papryk, cukinii i bakłażanów. Oto prosty przepis na plendzę:

Składniki:
- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylii)

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, cukinię i bakłażana.
3. Piecz warzywa w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Następnie wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok, by przestygły.
4. W międzyczasie, na patelni podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż staną się lekko przezroczyste.
5. Dodaj do patelni pokrojone w kostkę pomidory i gotuj przez kilka minut.
6. Po przestudzeniu, obierz ze skórek upieczone papryki oraz bakłażana i pokrój je w kostkę. Usuń gniazda nasienne z papryk.
7. Dodaj pokrojone warzywa do patelni z sosem pomidorowym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie składniki się połączą i zagotują.
9. Podawaj plendzę na gorąco, posypaną świeżymi ziołami.

Smacznego!