Przepis na pleśniaka 📖
Przepis na pleśniak:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g śmietany 30% lub 36%
- 150 g rodzynek
- 150 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Obieramy ziemniaki, moczymy w wodzie przez kilkanaście minut, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy jaja i wszystko razem mieszamy.
3. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
4. Następnie dodajemy starte ziemniaki i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Na koniec dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie.
6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
7. Pleśniak pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 1,5 godziny, aż będzie rumiany i upieczony wewnątrz.
8. Przed podaniem pleśniak ostudzamy i polewamy śmietaną. Możemy również posypać go cukrem pudrem.
Smacznego!