Przepis na podplomyk 📖

Składniki:

- 1 kg mąki

- 25 g drożdży

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka soli

- 500 ml mleka

- 2 jajka

- 50 g masła

Wykonanie:

1. Przesiać 1 kg mąki do dużej miski. Wbić 2 jajka i dodać 3 łyżki cukru oraz 1 łyżkę soli.

2. Rozetrzeć 25 g drożdży z łyżką cukru, aż powstaną pęcherzyki. Dodać do miski z mąką.

3. Rozpuścić 50 g masła w 500 ml mleka i wylać do miski z mąką. Wymieszać składniki i zagnieść ciasto.

4. Odstawić ciasto na około godzinę, aby urosło.

5. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkować je i pokroić na romby.

6. Podplomyki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

7. Podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem.