Przepis na podplomyk 📖
Składniki:- 1 kg mąki
- 25 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
Wykonanie:
1. Przesiać 1 kg mąki do dużej miski. Wbić 2 jajka i dodać 3 łyżki cukru oraz 1 łyżkę soli.
2. Rozetrzeć 25 g drożdży z łyżką cukru, aż powstaną pęcherzyki. Dodać do miski z mąką.
3. Rozpuścić 50 g masła w 500 ml mleka i wylać do miski z mąką. Wymieszać składniki i zagnieść ciasto.
4. Odstawić ciasto na około godzinę, aby urosło.
5. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkować je i pokroić na romby.
6. Podplomyki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
7. Podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem.