Przepis na prosty mizerie 📖
Przepis na prostą mizerię:Składniki:
- 2 ogórki gruntowe
- 1 mała cebula
- 200 ml kwaśnej śmietany (18% lub 30% tłuszczu)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę drobno siekamy.
3. Do startych ogórków dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę oraz koperek. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Następnie wiózki ogórków odciskamy z nadmiaru soku.
5. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Ponownie mieszamy.
6. Mizerię przenosimy do miski i wkładamy do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły.
Mizeria jest gotowa do podania! Można ją serwować jako samodzielne danie, dodatek do obiadu lub kanapki. Smacznego!