Przepis na przetwory 📖
Przepis na domowe konfitury:Składniki:
- 1 kg owoców (np. truskawek, malin, jagód, porzeczek)
- 500 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Owoce dokładnie myjemy i usuwamy szypułki.
2. W rondlu mieszamy owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Owoce należy dokładnie wymieszać z cukrem.
3. Rondel stawiamy na małym ogniu i mieszamy od czasu do czasu. Cukier powinien się rozpuścić, a owoce puszczą sok.
4. Kiedy owoce zaczną mięknąć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Po tym czasie sprawdzamy, czy konfitura zgęstniała. W tym celu należy odstawić garnek z ognia i nakładać niewielką ilość konfitury na talerzyk. Jeśli konfitura zastygnie, jest gotowa. Jeśli nie, gotujemy jeszcze przez kilka minut i sprawdzamy ponownie.
6. Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy dokładnie. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Gotowe konfitury możemy przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Smacznego!