Przepis na pulpetparze 📖
Przepis na pulpety w sosie własnym:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki
- 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W dużym misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą namoczoną w mleku, sól, pieprz, majeranek i paprykę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma, aż składniki dobrze się połączą.
2. Zwilż ręce wodą, formuj nieduże kulki z mięsa mielonego.
3. Na dużym garnku gotującym się wody ułóż sitko parowe lub metalową parownicę i ułóż na niej przygotowane klopsy.
4. Przykryj garnka pokrywką i gotuj klopsy na parze przez około 30-40 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane.
5. W międzyczasie możesz przygotować sos. W rondlu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
6. Dodaj mąkę i delikatnie podsmaż, mieszając cały czas.
7. Stopniowo dodawaj bulion, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
8. Wlej koncentrat pomidorowy, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut.
9. Gdy pulpety będą gotowe, delikatnie wyłóż je na talerz.
10. Dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i mieszaj.
11. Polej pulpety gotowym sosem i podawaj np. z ziemniakami lub kaszą i warzywami.
Smacznego!