Przepis na pulpetparze 📖

Przepis na pulpety w sosie własnym:

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki
- 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W dużym misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą namoczoną w mleku, sól, pieprz, majeranek i paprykę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma, aż składniki dobrze się połączą.

2. Zwilż ręce wodą, formuj nieduże kulki z mięsa mielonego.

3. Na dużym garnku gotującym się wody ułóż sitko parowe lub metalową parownicę i ułóż na niej przygotowane klopsy.

4. Przykryj garnka pokrywką i gotuj klopsy na parze przez około 30-40 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane.

5. W międzyczasie możesz przygotować sos. W rondlu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.

6. Dodaj mąkę i delikatnie podsmaż, mieszając cały czas.

7. Stopniowo dodawaj bulion, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

8. Wlej koncentrat pomidorowy, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut.

9. Gdy pulpety będą gotowe, delikatnie wyłóż je na talerz.

10. Dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i mieszaj.

11. Polej pulpety gotowym sosem i podawaj np. z ziemniakami lub kaszą i warzywami.

Smacznego!