Przepis na pyszny deser 📖
Ciasto czekoladowe z malinami:Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g malin
- cukier puder (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw, aby przestygła.
2. W osobnym naczyniu umieść masło i cukier. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
3. Dodaj jajka i miksuj przez kilka minut.
4. Dodaj przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
5. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
6. Maliny dokładnie opłucz i osusz.
7. Na spód formy do pieczenia wyłóż połowę ciasta, a na to wyłóż maliny.
8. Przykryj resztą ciasta.
9. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
11. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!