Przepis na ragu 📖

Ragu, czyli potocznie sos mięsny, to danie charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Aby przygotować pyszne ragu potrzebujemy:

- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżkę oliwy
- sól, pieprz do smaku

Na początku należy obrać i posiekać cebulę oraz czosnek, a następnie w rondlu z odrobiną oliwy zeszklić je na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez kilka minut, aż się zrumieni. W tym momencie do rondla dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.

Gotowe ragu możemy podawać z ulubionymi makaronami lub polentą. Smacznego!