Przepis na ratatouille 📖
Składniki:- 2 duże cukinie
- 1 duża bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cukinie, bakłażana i papryki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
3. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć ok. 2 minuty.
4. Dodać pokrojone warzywa i smażyć na mocnym ogniu ok. 5 minut. Mieszając co jakiś czas.
5. Wlać bulion warzywny i dodać koncentrat pomidorowy.
6. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
7. Dusić wszystko na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
8. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub z kaszą.