Przepis na rybobiad 📖
Chciałbym podzielić się przepisem na smaczny i prosty do przygotowania rybobiad.Składniki:
- 500g świeżego filetu ryby (np. dorsz, łosoś)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w paski
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 200g pieczarek, pokrojonych na plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki, posiekana
Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj paprykę, marchewkę, por i pieczarki. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
3. Przygotuj filety ryby, usuwając skórę i ości. Pokrój je na porcje.
4. Na patelni z warzywami, dodaj filety ryby. Skrop je sokiem z cytryny i oprósz słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż ryba będzie miękka i dobrze ugotowana.
5. Przed podaniem posyp rybobiad posiekaną natką pietruszki.
6. Serwuj rybobiad na talerzach i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasza czy pieczywo.
Smacznego!