Przepis na serniczki 📖

Składniki:
- 1 kg sera białego
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Ser biały należy zmielić.
2. Następnie trzeba oddzielić żółtka od białek.
3. Do miski ze zmielonym serem dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło.
4. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Różniczkowo ubić białka na sztywną pianę.
6. Do masy serowej dodać rodzynki oraz orzechy włoskie i dokładnie wymieszać.
7. Na koniec trzeba dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
8. Masę wlać do foremek (najlepiej silikonowych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
9. Serniczki piec przez około 30-40 minut, aż zaczną nabierać złocistego koloru.
10. Gotowe serniczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Serniczki można udekorować np. polewą czekoladową lub bitą śmietaną i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!

Podobne przepisy

mini serniczki