Przepis na sliwkowy paj 📖

Składniki:
- 500g śliwek
- 150g cukru
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Śliwki dokładnie umyj, obierz ze skórek i usuń pestki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. W garnku wymieszaj pokrojone śliwki z cukrem i dodaj 1 łyżeczkę cynamonu. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż owoce zmiękną i powstanie gęsty sos. Odstaw do ostygnięcia.
3. W misce umieść mąkę, cukier, sól i pokrojone na małe kawałki masło. Za pomocą palców wymieszaj składniki, aż powstanie kruszonka.
4. Do kruszonki dodaj jajko i energicznie zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto.
5. Ciasto podziel na dwie części – jedną mniejszą i drugą większą. Mniejszą część rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nią spód formy do pieczenia.
6. Na spodzie ciasta rozłóż równomiernie wcześniej przygotowane śliwki. Z drugiej części ciasta uformuj kulkę i rozwałkuj na wielkość formy.
7. Tak wywałkowane ciasto połóż na wierzch sliwek, dokładnie zlej brzegi i wierzch i natnij je kilkoma naciągniętymi cięciami. Możesz również posypać wierzch ciasta cukrem lub cynamonem.
8. Paj piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy.
9. Po upieczeniu wyjmij paj z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
10. Podawaj sliwkowy paj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Smacznego!