Przepis na sly ma 📖

Smażona wołowina to tradycyjne danie, które z pewnością zasmakuje wielbicielom mięsa. Oto prosty przepis na pyszne sły ma:

Składniki:
- 500 g wołowiny (najlepiej miękkie kawałki, np. z antrykotu)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub wołowego)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do posypania

Instrukcje:

1. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej wzdłuż włókien mięsa, aby zachować jego soczystość.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
3. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej roślinny na średnim ogniu.
4. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy, aż staną się miękkie i lekko złociste.
5. Dodajemy kawałki wołowiny do patelni i smażymy, aż mięso będzie równomiernie zarumienione ze wszystkich stron.
6. W miseczce mieszamy sos sojowy, bulion i skrobię kukurydzianą, a następnie dodajemy do mięsa w patelni.
7. Zamieszanie składniki i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.
8. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
9. Danie podajemy na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem.

Smacznego!