Przepis na srodziemnomorska 📖

Kasza kuskus z warzywami

Składniki:
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj kuskus, wgrywając go na suchą patelnię. Ugrzej na niej kuskus przez około 2 minuty, aż stanie się lekko złoty.
2. Zdejmij patelnię z ognia i wlej bulion warzywny. Posól i przykryj pokrywką. Pozostaw kuskus do napęcznienia.
3. W międzyczasie, umyj warzywa i przygotuj je do pokrojenia. Cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w drobną kostkę, a pomidory umyj i potnij w niewielkie kawałki.
4. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż około 2 minuty, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Smaż przez około 10 minut, aż będą miękkie.
5. Do warzyw dodaj przyprawy: kurkumę, kumin, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez około 2 minuty.
6. Do ugotowanego kuskusu dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
7. Podawaj gorące i smacznego!