Przepis na szybkie i łatwe faworki 📖

Oto przepis na szybkie i łatwe faworki:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj żółtka i roztopione masło, mieszając aż składniki się połączą.
3. Stopniowo wlewaj mleko, jednocześnie wyrabiając ciasto, aż stanie się elastyczne.
4. Zagnieć ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni do momentu, gdy będzie gładkie.
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (ok. 0,5 cm) i pokrój je na paski o szerokości około 2-3 cm.
6. Na każdy pasek zrób nacięcie pośrodku i przełóż jeden koniec przez to nacięcie - utworzysz charakterystyczny kształt faworka.
7. W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
8. Wrzuć kilka faworków na raz do gorącego oleju i smaż je z obu stron, aż staną się złociste.
9. Wyjmij faworki z patelni, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
10. Posyp faworki cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie i latwe
ciasto szybkie i latwe
ciasto szybkie latwe
obiad szybkie i łatwe
łatwe i szybkie ciasto