Przepis na tapenada 📖

Tapenada to tradycyjne śródziemnomorskie danie pochodzące z regionu Prowansji we Francji. Oto prosty przepis na tapenadę:

Składniki:
- 1 szklanka czarnych oliwek, pozbawionych pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kapersów, odciekniętych
- 2 filety z anchois (sardelki w zalewie), odcieknięte
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Czarne oliwki, czosnek, kapersy i anchoisy umieść w blenderze lub małym kielichu miksera.
2. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, tymianek, rozmaryn i szczyptę pieprzu.
3. Mieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli preferujesz bardziej grudkowatą tapenadę, możesz pracować z nieco mniejszą ilością oliwy.
4. Przelej tapenadę do małej miski i udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
5. Serwuj tapenadę na grzankach, jako dip do chrupiącego pieczywa lub jako dodatek do mięs, ryb lub sałatek.

Smacznego!