Przepis na tofucznice 📖

Przepis na tofucznice:

Składniki:
- 200g tofu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia

1. Tofu odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę i paprykę umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
3. W dużym rondlu lub głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklić cebulę i czosnek.
4. Dodać do rondla tofu, marchewkę i paprykę. Smażyć wszystko na średnim ogniu przez około 10 minut, aż składniki będą miękkie.
5. Do smażonego tofu i warzyw dodać mąkę oraz sos sojowy. Wymieszać wszystko razem.
6. Przyprawić danie curry w proszku, papryką słodką, solą i pieprzem. Dodać 2-3 łyżki wody, aby składniki się połączyły.
7. Całość dusić na małym ogniu przez kolejne 10 minut, często mieszając.
8. Podawać tofucznice na gorąco, np. jako dodatek do ryżu lub ziemniaków. Dobrze smakuje również z surówką.

Smacznego!