Przepis na tofurnik 📖

Przepis na tofurnik:

Składniki:
- 250g herbatników
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 400g tofu naturalnego
- 400g serka tofu, np. o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub położyć w zamkniętym woreczku i rozbić wałkiem.
2. Dodaj olej roślinny i wymieszaj.
3. Przygotowaną masę z herbatników wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj.
4. Tofu naturalne i ser do smaku umieść w misce i rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
5. Dodaj cukier trzcinowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
6. Powstałą masę przelej na podłoże z herbatników w tortownicy i wyrównaj wierzch.
7. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut do powstania lekkiego zrumienienia na wierzchu.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw tofurnik w środku do ostygnięcia.
9. Przed podaniem schłódź tofurnik w lodówce przez minimum 2 godziny.
10. Na koniec udekoruj tofurnik ulubionymi owocami lub posyp podłużnie pokrojonymi migdałami.

Smacznego!