Przepis na wafle bez mleka w proszku 📖
Oto przepis na wafle bez mleka w proszku:Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka roślinnego (np. sojowe, migdałowe, owsiane)
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 50 g masła (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. W misce roztrzep jajka.
2. Dodaj mleko roślinne i wymieszaj.
3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy.
4. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i uzyskasz jednolitą masę.
5. Włącz gofrownicę i rozgrzej ją zgodnie z instrukcją producenta.
6. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzane płytki gofrownicy (zazwyczaj łyżka na jedno gofrze).
7. Zamknij gofrownicę i piecz wafle przez około 5-7 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Wyjmij gotowe wafle i odłóż na blat.
9. Powtarzaj proces dla pozostałego ciasta, aż zużyjesz wszystkie składniki.
10. Podawaj wafle na ciepło, możesz udekorować je świeżymi owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub dowolnymi ulubionymi dodatkami.
Enjoy your meal!