Przepis na wafle kakaowe z mlekiem w proszku 📖
Oto przepis na wafle kakaowe z mlekiem w proszku:Składniki:
- 1 ¼ szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki kakaowego proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 3 jajka
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj mleko w proszku, mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka, dodaj gorącą wodę, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko razem.
3. Stopniowo dodawaj mieszankę mokrą do suchej miski, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
5. Nałóż porcję ciasta na środek gofrownicy (ilość zależy od wielkości gofrownicy) i zamknij ją, aby ciasto równomiernie się upiekło.
6. Piek wafle przez około 3-5 minut, aż staną się złote i chrupiące.
7. Powtarzaj proces z pozostałym ciastem.
8. Przełóż upieczone wafle na talerz i podawaj od razu lub można je również przetrzymać w piekarniku nagrzanym do około 100°C, aby zachowały ciepło.
9. Serwuj wafle kakaowe z mlekiem w proszku z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, syrop klonowy, dżemy lub świeże owoce.
10. Smacznego!