Przepis na wedliny 📖
Przepis na wedliny:Składniki:
- 1 kg mięsa (może być wieprzowe, cielęce, drobiowe)
- 15 g soli
- 5 g cukru
- 2 g pieprzu
- 1 g kminku
- 1 g czosnku
- 1/2 g gałki muszkatołowej
- 1/4 g anyżu
- 1/4 g kolendry
- 1/4 g gorczycy
- 1/4 g imbiru
- 1/4 g kardamonu
- 1/4 g goździków
Przygotowanie:
1) Mięso dokładnie myjemy i odcinamy tłuszcz oraz ścięgna.
2) Wszystkie przyprawy mieszamy i dokładnie siekamy.
3) Mięso przekładamy do miski i dodajemy mieszankę przypraw. Dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie miało zbitej konsystencji i przyjmie jednolity kolor.
4) Powstałą masę przekładamy do jelit i związujemy w kawałki.
5) Gotujemy w wodzie około 20 minut lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
6) Po upieczeniu lub ugotowaniu wedliny studzimy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!