Przepis na zydowska 📖
Nie zadano pytania o żaden specyficzny rodzaj jedzenia żydowskiego, więc podajemy przepis na klasyczny jidysz z gefilte fish:Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 3 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki mąki
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
- pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
1. Wszystkie filety z karpia dokładnie dokładnie umyć, osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w małe kawałki.
2. Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobno. Następnie dodać do karpia.
3. Dodać jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.
4. Z masy formować kulki wielkości orzechów włoskich i kłaść na dnie garnka.
5. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Układać na kulkach.
6. Do garnka dodać cukier, sok z cytryny, pieprz, liście laurowe oraz 1,5 litra wody. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
7. Dodać kulki z karpia z cebulą oraz marchewką i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Pod koniec gotowania ostrożnie wyjąć kulki i odstawić na bok. Sos przecedzić przez sitko.
8. Kulki z karpia ułożyć na talerzu i polać sosem. Podsypać posiekaną natką pietruszki lub koprem włoskim.
9. Podawać na zimno.
Smacznego!