🥣 Rosół - klasyczna i aromatyczna
zupa na wywarze z kurczaka, często podawana z
makaronem lub przystawką, taką jak uszka.
🥣 Zupa pomidorowa - popularna i kremowa zupa na bazie pomidorów, często podawana z grzankami lub śmietaną.
🥣 Zupa ogórkowa - tradycyjna zupa kwaszona na bazie ogórków, z dodatkiem ziemniaków, koperku i śmietany.
🥣 Grochówka - gęsta i sycąca zupa na bazie grochu, często z dodatkiem kiełbasy lub boczku.
🥣 Zupa szczawiowa - kwaśna zupa na bazie liści szczawiu, często podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami.
🥣 Zupa grzybowa - aromatyczna zupa na bazie świeżych lub suszonych grzybów, często podawana z kluskami lub makaronem.
🥣 Barszcz biały - tradycyjna zupa na bazie kapusty kiszonej, często podawana z kwaśnymi jabłkami i kiełbaską.
🥣 Zupa fasolowa - szałwia z duszonymi fasolami, z warzywami, często podawana z kiełbasą lub chlebem.
🥣 Zupa kapuściana - kwaszona kapusta na wywarze mięsnym, często podawana z ziemniakami lub kiełbasą.
🥣 Zupa krem z dyni - delikatna i jedwabista zupa z puree z dyni, często podawana z prażonymi pestkami dyni lub śmietaną.
🥣 Zupa cebulowa - aromatyczna zupa na bazie zasmażki i cebuli, często podawana z roztopionym serem i grzankami.
🥣 Zupa kalafiorowa - kremowa zupa na bazie kalafiora, często podawana z groszkiem ptysiowym lub parmezanem.
🥣 Zupa jarzynowa - lekka zupa na wywarze warzywnym z dodatkiem różnych warzyw, często podawana z koperkiem lub chrzanem.
🥣 Zupa meksykańska - pikantna zupa na bazie pomidorów, z fasolą, papryką, kukurydzą i przyprawami, często podawana z nachosami i serem żółtym.
🥣 Zupa
chińska - aromatyczna zupa na bazie o różnych smakach, takich jak kwaśno-pikantna, żółta curry lub słodko-kwaśna, często podawana z makaronem ryżowym lub warzywami.