🍲 Rosół - klasyczna zupa mięsna, przygotowywana na wywarze z kurczaka lub wołowiny, często podawana z domowymi kluskami.
🥣 Grochówka - tradycyjna zupa na bazie grochu, z dodatkiem kiełbasy, boczku lub żeberek.
🍵 Botwinka - lekka zupa przygotowywana na bazie liści i łodyg buraków, często podawana ze śmietaną i jajkiem na twardo.
🍜 Flaki - tradycyjna zupa podawana z dodatkiem żołądków wołowych, przyprawiona ziołami i aromatycznymi warzywami.
🥣 Barszcz czerwony - popularna zupa na bazie buraków, często podawana z kwaśną śmietaną i uszkami.
🍜 Rosół z kury z makaronem - prosty, ale sycący wywar z kurczaka z dodatkiem ulubionego rodzaju
makaronu.
🍵 Zupa pomidorowa - klasyczna zupa na bazie pomidorów, z warzywami i przyprawami, podawana często z makaronem lub ryżem.
🥣 Zupa ogórkowa - tradycyjna zupa na bazie ogórków kiszonych, często podawana z ziemniakami i śmietaną.
🍲 Zupa grzybowa - aromatyczna zupa na bazie suszonych lub świeżych grzybów, często podawana w okresie jesienno-zimowym.
🍛 Zupa gulaszowa - sycący, pikantny gulasz w formie
zupy, z dodatkiem mięsa i warzyw, często podawana z bułką lub chlebem.