🍲 Rosół - tradycyjna, aromatyczna
zupa z wywaru mięsnego z dodatkiem warzyw, często podawana z
makaronem i ziołami.
🍲 Zupa pomidorowa - gęsta i kremowa zupa na bazie pomidorów z dodatkiem warzyw i ziół, często podawana z grzankami.
🍲 Żurek - tradycyjna, kwaśna zupa z zakwasu na bazie mąki żytniej, z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków, jajek i chrzanu, często podawana ze śmietaną.
🍲 Barszcz czerwony - klasyczna, kwaśna zupa na bazie buraków, z dodatkiem kwaśnych kiszonych ogórków, kiełbasy i śmietany, często podawana z pasztecikami.
🍲 Grochówka - gęsta zupa z zielonego grochu z dodatkiem kiełbasy, boczku, ziemniaków i cebuli, często podawana z chrzanem.
🍲 Kapuśniak - zupa na bazie kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa, ziemniaków, marchewki i cebuli, często podawana z kwaśną śmietaną.
🍲 Flaki - gotowane na wywarze mięsnym podroby, często podawane z kawałkami mięsa, ziemniakami, marchewką i chrzanem.
🍲 Barszcz biały - delikatna zupa kremowa z kiszonych kapust, z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków i koperku.
🍲 Chłodnik - orzeźwiająca, letnia zupa zimna na bazie kefiru, z dodatkiem startych buraków, ogórków, rzodkiewki i jajek.
🍲 Zupa szczawiowa - kwaśna zupa na bazie liści szczawiu, z dodatkiem ziemniaków, jajek i kwaśnej śmietany.
🍲 Barszcz ukraiński - bogata i gęsta zupa na bazie buraków, z dodatkiem mięsa, kiszonych ogórków, pomidorów, cebuli i czosnku, często podawana z kwaśną śmietaną i grzankami.
średnia ocena: 5