🍲
Zupa pomidorowa - klasyczna zupa na bazie pomidorów, dodatkowo często z dodatkiem kwaśnej śmietany lub
makaronu.
🍲 Rosół - tradycyjna jasna zupa mięsna gotowana na wywarze z kurczaka lub wołowiny, z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera.
🍲 Ogórkowa - popularna zupa kwaszona na bazie ogórków kiszonych, gotowana z dodatkiem mięsa, ziemniaków i koperku.
🍲 Barszcz - klasyczna zupa czerwona na bazie buraków, często podawana z dodatkiem śmietany lub uszek.
🍲 Zurek - tradycyjna kwaszonka na zakwasie żytnim, gotowana z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków, jajek i białej kiełbasy.
🍲 Krem z dyni - delikatna zupa z dyni, często z dodatkiem śmietany, cebuli i przypraw korzennych.
🍲 Grochówka - gęsta zupa z ziaren grochu, gotowana z dodatkiem mięsa, wędliny, ziemniaków i marchewki.
🍲 Krupnik - zupa na bazie kaszy jęczmiennej gotowanej z drobiowym mięsem i warzywami, często podawana z kwaszonym ogórkiem.
🍲 Kapuśniak - tradycyjna zupa z kiszonej kapusty, gotowana z dodatkiem mięsa, ziemniaków, marchwi i śmietany.
🍲 Zupa grzybowa - aromatyczna zupa na bazie suszonych grzybów, często z dodatkiem śmietany i ziemniaków.
🍲 Zupa szczawiowa - kwaśna zupa na bazie szczawiu, gotowana z dodatkiem jajek, ziemniaków i śmietany.
🍲 Zupa fasolowa - sycąca zupa z białej fasoli, gotowana z dodatkiem mięsa, ziemniaków, marchewki i pietruszki.
🍲 Zupa kalafiorowa - delikatna zupa z kalafiora, często z dodatkiem sera żółtego, jajek i koperku.
🍲 Zupa krem z brokułów - kremowa zupa z brokułów, często z dodatkiem śmietany, cebuli i czosnku.