🍲 Zurek - tradycyjna polska
zupa kwaszowa, często spożywana z dodatkiem kiełbasy i jajka.
🥣 Pomidorowa - gęsta i aromatyczna zupa na bazie pomidorów, często podawana z
makaronem lub ryżem.
🍜 Rosół - lekka bulionowa zupa z mięsem, warzywami i makaronem lub kluseczkami.
🍲 Żurek - zakwaszony barszcz z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków i jajka.
🥣 Kapuśniak - kwaszona zupa z kapusty, zwykle z dodatkiem mięsa, ziemniaków i kiełbasy.
🍲 Barszcz czerwony - klasyczna zupa buraczkowa, często serwowana gorąca z kiszoną śmietaną.
🥣 Grochówka - gęsta zupa z grochu, z dodatkiem kiełbasy, boczku i warzyw.
🍲 Ogórkowa - zupa na bazie kiszonego ogórka, z dodatkiem mięsa, jarzyn i ziemniaków.
🥣 Flaki - tradycyjna zupa z podrobów wołowych, często serwowana z dodatkiem przypraw i chlebem.
🍲 Krem z brokułów - delikatna i gładka zupa kremowa z dodatkiem świeżych brokułów.
🥣 Koperkowa - śmietankowa zupa z koperkiem, często podawana z dodatkiem gotowanego jajka.
🍲 Pomidorowa z ryżem - prosta i smaczna zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu.
🥣 Barszcz ukraiński - ostra zupa z buraków, pieprzu i czosnku, czasem podawana z kwaśną śmietaną.