🍲 Kapuśniak: mieszkańcy Wisły uwielbiają tradycyjny kapuśniak, który często jest przygotowywany z kiszonej kapusty, boczku, ziemniaków i różnych przypraw.
🍲
Zupa grzybowa: to popularna i smaczna zupa w regionie Wisły. Jest gotowana z różnych świeżych grzybów, jak borowiki, podgrzybki czy maślaki, z dodatkiem cebuli, śmietany i ziołami.
🍲 Żurek: tradycyjna zupa przygotowana z zakwasu żytniego, z dodatkiem boczku, kiełbasy, jajek i ziemniaków. Często podawana z kwaśną śmietaną i chrzanem.
🍲 Barszcz czerwony: popularny zarówno na zimno, jak i na gorąco w Wisły. Jest to buraczan zupa gotowana z czerwonych buraków, roślin korzeniowych i kwaśnej śmietany.
🍲 Zupa pomidorowa: klasyczna zupa pomidorowa z dodatkiem włoszczyzny, cebuli, przypraw i ziół. Często podawana z makaronem lub ryżem.
🍲 Zupa krem z dyni: pyszna i aromatyczna zupa krem z pieczonej dyni, z doprawieniem śmietaną, przyprawami i prażonymi pestkami dyni.
🍲 Rosół: popularna i odżywcza zupa gotowana na wywarze z kurczaka, z dodatkiem włoszczyzny i
makaronu lub klusek. Często podawana z natką pietruszki.
🍲 Zupa jarzynowa: smaczna i pożywna zupa, której składniki różnią się w zależności od sezonu. Zawiera zazwyczaj różne warzywa, jak marchewka, seler, por, groszek i ziemniaki, gotowane na bulionie.
🍲 Krem z brokułów: delikatny i gładki krem z gotowanych brokułów, z dodatkiem śmietany, cebuli i przypraw.
🍲 Zupa fasolowa: popularna zupa gotowana na rosole z dodatkiem fasoli, kiełbasy, boczku, cebuli i ziół.
🍲 Żur na zakwasie: tradycyjny żur przygotowany na bazie zakwasu żytniego, z dodatkiem boczku, kiełbasy, jajek i ziemniaków.
🍲 Zupa szczawiowa: wykwintna zupa przygotowywana z liści szczawiu, z dodatkiem kwaśnej śmietany i jajek gotowanych na twardo