🍲 Kluseczki zacierkowe - zupa klasyczna, podawana na bazie mięsa z dodatkiem domowych kluseczek z mąki, jajek i wody. Często serwowana z zieloną pietruszką i kawałkami łopatki wieprzowej.
🍲 Barszcz biały - gęsta zupa na bazie zakwasu buraczanego, często podawana z kiszoną kapustą i grzybami.
🍲 Żurek śląski - tradycyjna zupa kwasowa z mąki żytniej, z dodatkiem boczku, kiełbasy i jajek. Często podawana z ziemniakami i kwaśną śmietaną.
🍲 Rosół z kury - delikatna zupa mięsna na bazie gotowanej kurczaka, wzbogacona marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Często podawana z kluskami lanymi.
🍲 Pomidorowa - kremowa zupa pomidorowa z dodatkiem warzyw, często gotowana na bulionie mięsnym, podawana z ryżem lub
makaronem.
🍲 Kapuśniak - zupa na bazie kapusty kiszonej, często z dodatkiem boczku, ziemniaków i marchewki. Pysznie rozgrzewa w chłodne dni.
🍲 Zupa grzybowa - aromatyczna zupa na bazie suszonych grzybów, często podawana z ziemniakami i śmietaną.
🍲 Grochówka - gęsta zupa grochowa z dodatkiem boczku, często podawana z kiełbasą i ziemniakami. Bardzo sycąca i pożywna.
🍲 Kwaśnica śląska - fermentowana kapusta kiszona, gotowana z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Często podawana z kwaśną śmietaną.
Mieszkańcy Zawiercia uwielbiają te tradycyjne
zupy, które są serwowane na wielu lokalnych stołach.