🍲Rosół - klasyczna zupa z kurczaka, z dużą ilością warzyw i
makaronem. Idealna na chłodne dni.
🍲Zupa pomidorowa - gęsta zupa z soczystymi pomidorami i aromatycznymi ziołami. Zwykle podawana z kwaśnym śmietaną.
🍲Krupnik - zupa z groszkiem ptysiowym, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, marchwi i pietruszki. Bardzo sycąca i rozgrzewająca.
🍲Flaki - tradycyjna zupa z podrobów, zwykle z dodatkiem warzyw, przypraw i kwasu cytrynowego. Bardzo popularna w lokalnej kuchni.
🍲Barszcz czerwony - zupa na bazie buraka, z dodatkiem kwaszonej kapusty, cebuli i czosnku. Podawana z uszami tzw. pierogami.
🍲Zupa gulaszowa - aromatyczna zupa mięsna z ziemniakami, papryką, cebulą i wołowiną. Często podawana z kwaśną śmietaną.
🍲Zupa grzybowa - fabryka grzybowo-włoszczyznowa z kwaśną śmietaną i suszonymi grzybami. Doskonała dla miłośników grzybów.
🍲Żurek - tradycyjna zupa kwaszona na zakwasie żytnim, z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków i jajka. Prawdziwa klasyka polskiej kuchni.
🍲Chłodnik - zupa na zimno z młodej botwinki, kwaszonej śmietany, ogórka i zieleniny. Doskonały na gorące letnie dni.
Powyższe
zupy stanowią ulubione dania mieszkańców miasta Zdzieszowice.