🍝
Pierogi - mieszkańcy Bystrzycy Kłodzkiej uwielbiają klasyczne pierogi z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, kapusta lub ser. Często podawane są zrumienione na patelni lub gotowane i podawane z sosem.
🍝 Kluski śląskie - tradycyjne kluski ziemniaczane, popularne danie w regionie, które często jest podawane jako dodatek do mięs lub z sosem.
🍝 Spaghetti bolognese - mieszkańcy miasta również uwielbiają włoskie danie składające się z makaronu spaghetti w sosie pomidorowym z mielonym mięsem.
🍝 Lasagne - zapiekana na makaronie lasagne jest ulubionym daniem wielu osób w Bystrzycy Kłodzkiej. Składa się z warstw makaronu, mięsa, sosu pomidorowego i sera, tworząc pyszną i sycącą potrawę.
🍝 Tagliatelle Carbonara - mieszkańcy miasta cenią sobie również ten klasyczny włoski przepis na
makaron tagliatelle z sosem carbonara, zawierającym bekon, jajka, ser i śmietanę.
🍝 Ravioli - mieszkańcy Bystrzycy Kłodzkiej często zamawiają ravioli, które to małe pierożki nadziewane mięsem, serem lub warzywami. Podawane są z sosem pomidorowym lub masłem i szałwią.
🍝 Makaron ze szpinakiem - popularne danie, w którym makaron jest mieszany ze szpinakiem i często podawany z sosem śmietanowym lub serem pleśniowym.
🍝 Pappardelle z gulaszem - mieszkańcy miasta lubią także to danie, w którym płaski makaron pappardelle jest podawany z aromatycznym gulaszem z mięsa wołowego lub wieprzowego.
🍝 Penne alla vodka - mieszkańcy Bystrzycy Kłodzkiej mają słabość do tego włoskiego dania, w którym makaron penne jest podawany w sosie pomidorowym z alkoholem, śmietaną i serem.
🍝 Cannelloni - mieszkańcy miasta również często zamawiają cannelloni, które to rurki makaronowe nadziewane mięsem, szpinakiem lub serem i zapiekane w sosie.
Mieszkańcy Bystrzycy Kłodzkiej mają szerokie i zróżnicowane preferencje kulinarne, od polskich pierogów i klusek śląskich po włoskie przepisy, które podbijają ich serca.