🍝
Pierogi chrzanowskie: tradycyjne pierogi z różnymi nadzieniami, takimi jak ziemniaki, ser, kapusta lub owocami.
🍝Kluski śląskie z sosem pieczeniowym: delikatne kluski z ziemniaków podawane z aromatycznym sosem z pieczeni.
🍝Kopytka z boczkiem i cebulą: prosty, ale smaczny
makaron z ziemniaków, podawany z podsmażonym boczkiem i cebulą.
🍝
Naleśniki z serem i szpinakiem: cienkie naleśniki nadziewane serem i szpinakiem, które są składane i pieczone w piekarniku.
🍝Królowa Jadwiga: kolorowy makaron z pierścieniami cebulowymi, pieczarkami i kiełbasą, podawany na słodko-kwaśnym sosie.
🍝Spaghetti Carbonara: klasyczna włoska potrawa z makaronem spaghetti, jajkami, boczkiem i parmezanem.
🍝Lasagne: warstwowy makaron z mięsem, sosem pomidorowym i beszamelowym, zapiekany w piekarniku.
🍝Tagliatelle z sosem grzybowym: długie, płaskie wstążki z makaronem, podawane z aromatycznym sosem z pieczarek i śmietany.
🍝Makaron po wenecku: zabarwiony na czarno makaron z calamari i owocami morza, podawany w aromatycznym sosie pomidorowym.