🍝
Pierogi ciechanowskie - tradycyjne danie ciechanowskie, wypełnione mięsem lub kapustą, często podawane z sosem pomidorowym lub smażoną cebulką.
🍝 Kluski śląskie - gęste kluski ziemniaczane podawane z sosem pieczeniowym lub grzybowym, często z dodatkiem boczku.
🍝
Makaron z sosem bolognese - popularne danie włoskie, składające się z makaronu spaghetti i gęstego sosu mięsnego w stylu bolońskim.
🍝 Lasagne - warstwowy makaron zapiekany z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem, bardzo popularny w Ciechanowie.
🍝 Makaron z serem żółtym - proste danie, które uwielbiają mieszkańcy Ciechanowa, składające się z makaronu penne lub świderków i roztopionego sera żółtego.
🍝 Spaghetti carbonara - klasyczne danie włoskie, składające się z makaronu spaghetti, sosu na bazie jajek, sera parmezan i boczku.
🍝 Kopytka - tradycyjne polskie kluski ziemniaczane, często podawane z sosem grzybowym lub smażonymi cebulkami.
🍝 Penne alla vodka - makaron penne w sosie na bazie pomidorów, śmietanki i wódki, z delikatnym posmakiem alkoholowym.
🍝 Makaron z sosem pesto - lekki i świeży sos, przygotowywany na bazie zielonego pesto (z bazylii, orzechów piniowych, oliwy i sera parmezan).
🍝 Tagliatelle z krewetkami - delikatny makaron tagliatelle, podawany z obsmażonymi krewetkami i świeżymi ziołami.
🍝 Makaron z brokułami - zdrowa i smaczna potrawa, składająca się z makaronu oraz gotowanych brokułów, z delikatnym sosem na bazie masła lub oliwy z oliwek.
🍝 Ravioli ze szpinakiem i ricottą - pierożki nadziewane mieszanką szpinaku i serem ricotta, często podawane z sosem pomidorowym lub masłem zapachanym szałwią.