🍝 Spaghetti Bolognese - klasyczny
makaron z mięsem mielonym, podawany z sosem pomidorowym i posypany parmezanem.
🍝 Lasagne - warstwowa zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem.
🍝
Pierogi - tradycyjne polskie danie, nadziewane mięsem, serem, kapustą lub innymi składnikami, podawane z cebulką.
🍝 Tagliatelle Carbonara - makaron wstążki w sosie na bazie jajek, sera parmezan i boczku.
🍝 Ravioli - małe kwadratowe pierożki z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, ser, szpinak czy grzyby, podawane z sosem pomidorowym lub masłem i szałwią.
🍝 Penne Arrabiata - rurki makaronu w pikantnym sosie pomidorowym z czosnkiem, oliwą, papryczką chili i natką pietruszki.
🍝 Cannelloni - rurki makaronu nadziewane mięsem mielonym, szpinakiem lub warzywami i zapiekane z sosem beszamelowym i sosem pomidorowym.
🍝 Farfalle - motylkowate kształty makaronu, często podawane z pesto genovese lub innymi sosami na bazie świeżych warzyw.
🍝 Makaron ze szpinakiem - tradycyjny makaron z dodatkiem szpinaku, podawany z serem lub sosem śmietanowym.
🍝 Gnocchi - małe kopytka ziemniaczane, podawane z różnymi sosami, takimi jak pesto, pomidorowy, grzybowy czy bazyliowy.