🍝🧀
Pierogi śląskie - to jedno z ulubionych dań mieszkańców Świętochłowic. Pierogi wypełnione mięsem, kapustą lub serem, podawane z cebulką, to doskonały wybór na
obiad lub kolację.
🍝🥓 Kluski śląskie ze słoniną - danie regionalne, które podbija serca mieszkańców. Kluski ziemniaczane podane z chrupiącą, podsmażoną słoniną, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
🍝🌭 Górnośląska kiełbasa z dodatkami - mieszkańcy Świętochłowic uwielbiają smakować kiełbasę gorącą z pieczywem i różnymi dodatkami, takimi jak musztarda, keczup czy ogórek kiszony.
🍝🥘 Szałot śląski - tradycyjne
sałatka, w której skład wchodzą gotowane ziemniaki, kiełbasa, ogórki kiszone, cebula, jajka i majonez. To pyszny i sycący pomysł na obiad lub kolację.
🍝🐄 Rolada śląska - mięsny rulon wypełniony farszem z boczku, cebuli i przypraw. Podawana z sosem i kluskami śląskimi, to danie obiadowe, które cieszy podniebienia mieszkańców Świętochłowic.
🍝🍅 Śląskie kluski z sosem pomidorowym - kluski ziemniaczane gotowane w wywarze mięsnym, podawane z gęstym sosem pomidorowym i świeżą natką pietruszki. To smaczny i pożywny posiłek.
🍝🌿 Moczka śląska - deser przygotowany z zakwaszonego chleba, miodu, orzechów, rodzynek, cynamonu i mleka. To słodka i aromatyczna przekąska, którą mieszkańcy Świętochłowic uwielbiają delektować się po obiedzie.