🍝
Pierogi kłodzkie - tradycyjne pierogi w kształcie półksiężyca, wypełnione mięsem i podane z boczkiem i cebulką.
🍝 Kopytka - kluski ziemniaczane w kształcie kostki, podawane z sosem pieczarkowym lub gulaszem.
🍝 Knedle ze śliwkami - kluski ziemniaczane z nadzieniem śliwkowym, podane z cynamonem i cukrem.
🍝 Lazanki - prosty, chłopski rodzaj makaronu, podawany z kapustą, grzybami lub mięsem.
🍝 Spaghetti bolognese - klasyczne włoskie danie z sosem mięsnym i serem Parmezan.
🍝 Tagliatelle z sosem śmietanowym i szynką - włoski
makaron z sosem na bazie śmietany, podawany z pokrojoną w kostkę szynką.
🍝 Fetuccine Alfredo - cienkie wstążki makaronu z sosem na bazie masła i parmezanu.
🍝 Penne Arrabiata - rurki makaronu z ostrym sosem pomidorowym i chili.
🍝 Lasagne - warstwowy makaron z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem.
🍝 Carbonara - makaron spaghetti z sosem na bazie jajek, parmezanu, boczku i pieprzu.
🍝 Ravioli - małe pierożki z nadzieniem mięsnym lub serowym, podawane z sosem pomidorowym lub pesto.
🍝 Tortellini - małe pierożki z nadzieniem mięsnym lub serem, często podawane w delikatnym bulionie.
🍝 Gnocchi - małe kluski ziemniaczane, podawane z różnymi sosami, takimi jak pesto czy pomidorowym.