🍝 Spaghetti Bolognese - klasyka włoskiej kuchni z sosem mięsnym i pomidorowym.
🍝
Pierogi - tradycyjne polskie danie z nadzieniem ziemniaczano-serowym lub mięsem.
🍝 Lasagne - warstwowa potrawa z płatów makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i beszamelu.
🍝 Tagliatelle - szerokie wstążki makaronu podawane z różnymi sosami, np. z sosem śmietanowym i szynką.
🍝 Ravioli - małe, pierożkowate kawałki makaronu z różnymi nadzieniami, np. serowymi, mięsnymi lub warzywnymi.
🍝 Cannelloni - tubki z płatów makaronu, nadziewane mięsem lub serem, podawane w sosie pomidorowym.
🍝
Makaron z pesto - spaghetti z sosem z bazylii, orzechów i sera.
🍝 Makaron z rybą - makaron podawany z sosem rybnym, z dodatkiem owoców morza lub ryby.
🍝 Carbonara - spaghetti z sosem z jajek, boczku, parmezanu i czarnego pieprzu.
🍝 Penne Arrabiata - makaron w kształcie rurek podawany z pikantnym sosem pomidorowym.
🍝 Tortellini - małe pierożki makaronowe, nadziewane mielonym mięsem lub szpinakiem i serem.
🍝 Fusilli - skręcone wstążki makaronu, świetnie się komponujące z różnymi sosami.
🍝 Spaghetti aglio e olio - prosta pasta z czosnkiem, oliwą i chili.
🍝 Farfalle - falbankowate kształty makaronu, które świetnie łapią sosy.