🍝
Pierogi ślesińskie - typowe lokale danie, przygotowywane z chudego mięsa nadziewanego w cienkie ciasto pierogowe, podane z sosem pomidorowym lub smażoną cebulą.
🍝 Kopytka - tradycyjne danie, przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki, podawane jako dodatek do mięsa lub z sosem pieczarkowym.
🍝 Łazanki - pyszne i sycące danie, oparte na świderkach (rodzaj makaronu) z kapustą kiszoną i kiełbasą, czasem dodaje się również grzyby.
🍝 Spaghetti bolognese - popularna włoska potrawa, składająca się z makaronu spaghetti z sosem mięsnym (zwykle z mielonej wołowiny) i pomidorowym.
🍝
Makaron z pesto - idealna kombinacja świeżego makaronu z sosem pesto, przygotowanym z bazylii, orzechów, parmezanu i oliwy.
🍝 Lasagne - złożone danie, przygotowane z na przemian układanych warstw płatów makaronu, sosu mięsnego i sera, którego wierzchnią warstwą jest zwykle bechamel.
🍝 Spaghetti carbonara - prosty, lecz smakowity przepis, oparty na spaghetti z sosem jajecznym, pancetą, parmezanem i pieprzem.
🍝 Tagliatelle alfredo - rozpływający się w ustach makaron tagliatelle w połączeniu z sosem alfredo, który składa się z masła, śmietany, parmezanu i czosnku.
🍝 Penne arrabiata - pikantna mieszanka penne z sosem arrabiata, przygotowanym z pomidorów, papryczek chili, czosnku i oliwy.
🍝 Cannelloni - nadziewane rurki z mąki i jajek, zazwyczaj wypełnione mięsem mielonym i szpinakiem, zapiekane w sosie pomidorowym z kawałkami sera.