🍝 Spaghetti Bolognese - tradycyjne włoskie danie, uwielbiane przez mieszkańców Sulechowa. Sos mięsny z sosem pomidorowym i duszone mielone mięso, podawane na cienkich makaronach spaghetti.
🍝 Lasagne - sycący i aromatyczny, warstwowy
makaron z mięsem mielonym, sosem beszamelowym, sosem pomidorowym i serem.
🍝 Penne Arrabiata - ostre danie z penne - rurkowatego makaronu, w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem ostrych przypraw, czosnku i chili.
🍝 Fettuccine Alfredo - gładkie i szerokie wstążki makaronu, polane delikatnym sosem śmietanowym z masłem i parmezanem.
🍝 Carbonara - klasyczne danie z makaronem spaghetti, podsmażanym boczkiem, śmietaną, jajkiem i serem parmezanem.
🍝 Ravioli ze szpinakiem i ricottą - ręcznie robione pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane mieszanką szpinaku i sera ricotta, podawane z sosem pomidorowym.
🍝 Tagliatelle z owocami morza - długie, wąskie wstążki makaronu, serwowane w pikantnym sosie pomidorowym z owocami morza, takimi jak krewetki, małże i kalmary.
🍝 Tortellini z serem - małe pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane serem i podawane z różnymi sosami, takimi jak pomidorowy, masłowy lub śmietanowy.
🍝 Pappardelle z grzybami - szerokie, płaskie wstążki makaronu, podawane z sosem grzybowym, przygotowanym z różnych gatunków świeżych grzybów.
🍝 Cannelloni - rurki z ciasta makaronowego, nadziewane mięsem mielonym, serem ricotta i szpinakiem, pieczone w sosie pomidorowym i beszamelowym.
🍝 Macaroni and Cheese - tradycyjne danie z kształtem makaronu elbow, polane serowym sosem, pieczone w piekarniku do uzyskania złocistej skórki.
🍝 Farfalle z pesto - motylkowe kształty makaronu, mieszane w aromatycznym sosie pesto z suszonych pomidorów, bazylii, oliwy z oliwek i orzechów.