🍝 Spaghetti Carbonara - popularne i uwielbiane przez mieszkańców Szprotawy danie z makaronem spaghetti, jajkami, boczkiem i parmezanem.
🍝 Tagliatelle Bolognese - pyszne tagliatelle z gęstym i aromatycznym sosem mięsnym.
🍝 Lasagne - tradycyjne danie z warstwami makaronu, mięsa mielonego, pomidorów i sera, podgrzewane do perfekcji.
🍝 Penne Arrabbiata - świetna kombinacja penne z pikantnym sosem pomidorowym i ziołami.
🍝 Farfalle al Pesto - delikatne farfalle z sosem pesto na bazie bazylii, oliwy z oliwek, orzechów i parmezanu.
🍝 Fusilli z warzywami - kolorowe fusilli z dodatkiem świeżych warzyw, takich jak papryka, bakłażan, cukinia i pomidory.
🍝 Ravioli ze szpinakiem i ricottą - ręcznie robione ravioli wypełnione szpinakiem i serem ricotta, podawane z lekkim sosem pomidorowym.
🍝
Makaron z owocami morza - mieszkańcy Szprotawy uwielbiają aromatyczny makaron z różnymi vrugi świeżych owoców morza, takimi jak kalmary, krewetki i małże.
🍝 Cannelloni z szpinakiem i serem - tubki makaronu cannelloni z nadzieniem ze szpinaku i sera, podawane z sosem beszamelowym.
🍝 Makaron z kurczakiem i warzywami - lekki makaron z grillowanym kurczakiem, kolorowymi warzywami i aromatycznym sosem na bazie oliwy z oliwek.
🍝 Spaghetti Aglio e Olio - proste i smaczne spaghetti z czosnkiem, oliwą z oliwek, chilli i parmezanem.
🍝 Fusilli Primavera - sezonowy makaron fusilli z kawałkami świeżych warzyw i parmezanem.
🍝 Tagliatelle Alfredo - gładkie tagliatelle w białym sosie śmietanowym z dodatkiem sera parmezan.
🍝 Makaron z warzywami w sosie pomidorowym - zdrowy makaron z mieszanką ulubionych warzyw gotowanych na parze i aromatycznym sosem pomidorowym.
🍝 Tortellini z sosem gorgonzola i gruszką - smakowite tortellini nadziewane serem, podane z kremowym sosem gorgonzola i kawałkami soczystej gruszki.
🍝 Makaron z kiełbasą i grzybami - soczysty makaron z dodatkiem kiełbasy, grzybów i przypraw.
🍝 Pappardelle z łososiem i szpinakiem - szerokie pappardelle z duszonym łososiem i szpinakiem w aromatycznym sosie śmietanowym.
🍝 Makaron z sosem pesto genovese - tradycyjny makaron z zielonym sosem pesto opartym na bazylii, orzeszkach pinii, serze i oliwie z oliwek.