🍝
Pierogi śląskie - tradycyjne danie z nadzieniem ziemniaczano-cebulowym, podawane z boczkiem i cebulką na patelni (najlepsze na świeżo!).
🍝 Kluski Śląskie - białe kluski z ziemniaków, podawane z sosem gulaszowym lub smażonym mięsem.
🍝 Śląskie leniwe - leniwe kopytka z ziemniaków podawane z cynamonem, cukrem i kwaśną śmietaną.
🍝 Kopytka - podobne do leniwych, ale z dodatkiem mąki pszennej, często serwowane z sosem pieczarkowym.
🍝 Kołduny - małe pierożki z mięsem, podawane z bulionem.
🍝 Schlesienskie Maultaschen - rodzaj pierogów, nadziewanych mięsem lub szpinakiem, gotowane i podawane z sosem.
🍝 Śląski makaron z chlebem - makaron z chlebem, zasmażany na boczku, podawany z cebulką.
🍝 Świny z makiem - kluski z mąki ziemniaczanej z dodatkiem maku, podawane na słodko.
🍝 Makaron z kapustą - makaron z dodatkiem kiszonej kapusty, podawany z kiełbasą lub boczek.
🍝 Makaron z sosem śmietanowo-cukrowym - kluski z mąki ziemniaczanej z sosem z cukru i śmietany.
🍝 Załężanki - gruba kluska ziemniaczana podawana z smażonym śledziem, cebulą i oliwą.
Mieszkańcy Wodzisławia Śląskiego uwielbiają te tradycyjne i sycące
makarony, które są często podawane na rodzinnych obiadach i świątecznych kolacjach.