Przepis na ajerkoniak z whisky 📖
Składniki:- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 100 ml whisky
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
- starta czekolada do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużej misce roztrzep jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie gładka i jednolita.
2. W rondelku podgrzewaj mleko na średnim ogniu, aż się zagotuje. Następnie, powoli wlej mleko do miski z jajkami, cały czas energicznie mieszając.
3. W ten sam sposób podgrzej śmietankę kremówkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Wlej podgrzaną śmietankę do miski z jajkami i mlekiem, cały czas mieszając.
4. Kontynuuj mieszanie masy przez kolejne 2-3 minuty, aż składniki się połączą.
5. Dodaj whisky do miski i dokładnie wymieszaj.
6. Wlej ajerkoniak do butelek lub karafki.
7. Chłodź w lodówce przez około 2 godziny, aby smaki się dobrze połączyły.
8. Przed podaniem posyp ajerkoniak startą czekoladą i, jeśli chcesz, łyżeczką kakaową.
Gotowy ajerkoniak z whisky można podawać jako samodzielny napój lub używać jako dodatek do kawy lub deserów. Smacznego!