Przepis na babeczki z laską wanilii 📖
Składniki:- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 100 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło i cukier umieszczamy w misce i ucieramy na gładką masę.
2. Jajka dodajemy do miski, jedno po drugim, cały czas mieszając.
3. Mąkę pszeniczną przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
4. Rozcinamy laskę wanilii na pół i zeskrobujemy nasionka. Dodajemy je do miski.
5. Dodajemy mleko do miski i wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
6. Formy do muffinów wykładamy papilotkami i napełniamy nimi ciastem do ok. 3/4 pojemności.
7. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, do momentu gdy staną się lekko złociste.
8. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy również polać je lukrem czy posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!