Przepis na bajaderki 📖
Przepis na bajaderki:Składniki:
- 200g herbatników
- 150g masła
- 150g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- garść orzechów włoskich lub migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
1. Rozdrobnij herbatniki w malakserze lub zgnieć w worku foliowym za pomocą wałka.
2. W rondlu roztapiaj masło, dodaj cukier puder i kakao. Mieszaj całość aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj jajka, ekstrakt z wanilii i wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Dodaj do masy rozdrobnione herbatniki i wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Mieszaninę przełóż do formy (ok. 20 x 20 cm), którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia.
6. Posyp ciasto orzechami włoskimi lub migdałami, a następnie wstaw je do lodówki i pozostaw do schłodzenia na około 2 godziny.
7. Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno być twarde i łatwe do krojenia. Pokrój je na mniejsze kawałki, podobne do kształtu ciasteczek.
8. Bajaderki gotowe! Podawaj na talerzu i zajadaj się nimi razem z kawą lub herbatą.
Smacznego!