Przepis na bajgle 📖

Oto przepis na tradycyjne bajgle:

Składniki:
- 500g mąki pszenna
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300ml ciepłej wody
- 1 jajko
- Dodatkowe składniki do posypania: sezam, białe maki czy płatki owsiane (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Powoli dodawaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto przez około 5 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.

3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 8-10 równych kawałków.

5. Formuj kawałki ciasta w okręgi, następnie przełóż jeden koniec przez otwór w środku tworząc kształt bajgla.

6. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

7. Ugotuj wodę w dużej garnuszku.

8. Następnie, wrzuć bajgle po 2-3 sztuki na 30 sekund do wrzącej wody. Odcedź je delikatnie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9. Roztrzepane jajko posmaruj wierzch bajgli. Możesz także posypać różnymi nasionami lub płatkami.

10. Piecz bajgle przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

11. Po upieczeniu, wyjmij bajgle z piekarnika i ostudź na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

bajgle z awokado
simit tureckie bajgle